5.2.2014

Milloin koira on valmis kisaamaan, onko koiran kanssa pakko kisata?

Olen tässä huomannut pitkän aikani seurailtua, että todella monet miettivät milloin on oikea aika lähteä kisaamaan jossain lajissa ja jotkut ovat miettineet, onko pakko edes mennä kisoihin.

                                          Liikkeestä maahan

Minusta EI OLE pakko kisata missään lajissa, ellei itse halua ja koiralle sopii kisaaminen, koska koirakin voi sressaantua, jotenkin siitä kisatunnelmasta esimerkiksi ja sitten ainakin itse katsoisin sillain, että en halua/haluasi kiusata koiraa kisatilanteissa, koska se ei tykkää niistä. Sekä en kiiruhtaisi äkkiä vaikkapa toko-kisoihin, että koiralla olisi TK1 ja ehkäpä TK 2 jo silloin koira täyttää 2-vuotta. Itselle tulee mieleen, jos koira on alle 2-vuotiaana jo tyyliin TK 1 ja TK 2 saavuttanut ja mahdollisesti monia muita tuloksia eri lajeista, että koiraa on pennusta astin treenailtu paljon. Itse ainakin olen sitä mieltä, että koira saa olla pentu niin kauan, kun alkaa kasvaan aikuiseksi. Tällä tarkoitan, että arki käytöstä treenaillaan ja alkeita esim. tokosta, mutta en ymmärrä, että ihan pennusta asti pentu joutuu treenaamaan aktiivisesti ja ''menettään'' pentu aikansa. Ja heti, kun 9 kuukautta ikää tulee täyteen kisat kutsuu. Tuossa iässä koira on yleensä pentu-murros- ikä vaiheessa, eli jolloin se alkaa kasvaan ''aikuisuutta kohti ja pentu-ajasta pois''. 

Jessen kanssa alettiin aktiivisen epäaktiivisesti treenailemaan tokoa n. 1 vuoden ikäisenä ja agilityä 1v 3kuukauden ikäisenä. Tokossa tuo osasi ehkä juuri ja juuri olla paikallaan 30s ja perusasennon ja lyhyen ei niin tiiviin seuruun, jotka oikeastaan itse luokittelen perus asioihin. Tai tuosta sivulle tulosta en ole niin varma :D Ennenkuin aloitin tavoitteellisemman ''tokon'' treenaamisen.

                                          Vuosi sitten otettu kuva, mutta sivulle tuloa :)

Kisa valmius riippuu pitkälti siitä, milloin ohjaaja/omistaja on valmis kisoihin, varsinkin jos koira on hänen ensimmäinen ''kunnon'' kisakaveri. Mutta jos ohjaaja/omistaja on kokenut konkari kisoissa, niin silloin odotellaan ja treenaillaan niin kauan, että koira osaa asiat/liikkeet tarpeeksi hyvin, että uskaltaa lähteä kisailemaan. Meillähän kesti lähes 2-vuotta lähteä kisailemaan. Olisihan Jesse varmaan jo puoli vuotta ellei jopa vuosi sitten ollut valmis kisailemaan, mutta en halunnut kiirehtiä ja halusin rauhassa kerätä meidän osaamista ja luottoa koiraan sekä tietty itseeni. Koska jos olen epävarma kisoihin ilmoittautumisen vaiheessa, ei radatkaan menisi hyvin. Ja en viitsi huvin vuoksi tai harjoittelun takia maksaa itseäni kipeeksi ''kalleilla ilmomaksuilla'', kun epikset riittää mulle ihan tuohon harjoitteluun ja raha on näin opiskelevalla nuorella aika ''vähissä'' tosin kyllä vanhempani auttavat/antavat rahaa minulle silloin, kun tarviin. Mutta nyt koen olevani valmis kisailemaan ja esteetkin on hyvässä hallussa Jessellä, keinu on ehkä heikoin este meillä tällä hetkellä, mutta uskon, että Jesselle tulee kys. esteeseen lähiaikoina varmuutta.

Agilityä

Mölleissä käynti auttaa ohjaajaa/omistajaa karttoittamaan hyvin, missä mallissa esim. joku liike on tai miten reagoi ns. kisatilanteeseen tai miten ITSE reagoit ja luotat koiraasi kisatilanteissa. Möllejä ilmoitellaan mm. koirat.comin sivuilla, ja aika paljon niitä on ollut verrattuna pari vuotta sitten, että nekin ovat lisääntyneet, mikä on varmasti vain hyvä asia.

Mutta näin päätän tämän postauksen, ja miinuksia/plussia voi laitella kommentti boksiin, ja mielipidettä mitä tykkäsitte. Huomasitte, että otin kaikki esimerkin, miten me ollaan tehty, mutta en sano, että ollaan tehty kaikki oikein, koska Jesse on minullekkin se kunnon ensimmäinen koira, jonka kanssa olisi tarkoitus alkaa kisailemaan.

Nellistä ei ollut mitään toko kuvaa, joten ''näyttelyihin liittyvä'' saa nyt kelvata :)

Mitäs tykkäsitte?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti